Σελίδες

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Καντ, ένας γνήσιος διεθνιστής//Immanuel Kant''Perpetual Peace''


Ιμμάνουελ Καντ :Για την αιώνια ειρήνη

      Πρόκειται για ένα βραχύ πόνημα που βασίζεται στις αρχές τού Διαφωτισμού .Είναι ένας κανονιστικός γνώμονας προσανατολισμού σε ζητήματα  κοσμοπολιτισμού και διεθνών σχέσεων και μία  ενδιαφέρουσα ΄΄συνάντηση ΄΄ Ηθικής και Πολιτικής. Το αίτημα για την ειρήνη αποτελεί καθολικό ηθικό καθήκον και υπαγορεύεται από τον πρακτικό λόγο.
-         Η καντιανή  πρόταση είναι : οι  άνθρωποι  ως έλλογα όντα (ορθολογισμός) να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις , έτσι ώστε να ενωθούν όλα τα κράτη σε έναν οργανισμό και να εξασφαλίσουν με τον τρόπο αυτό την ειρηνική συμβίωση μεταξύ τους. Η ένωση αυτή προϋποθέτει την ισχύ κανόνων διεθνούς δικαίου και συνεπάγεται αμοιβαίες παραχωρήσεις.
-         [Οι διεθνείς οργανισμοί που ιδρύθηκαν μετά τον Α΄ και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο(Κοινωνία των Εθνών και Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών) αντλούν την έμπνευσή τους από το σχέδιο αιώνιας ειρήνης τού Καντ.]
-         Το κοσμοπολιτικό δίκαιο πρέπει να  διέπεται από τις γενικές αρχές τής φιλοξενίας:το δικαίωμα  κάθε ξένου να μην υφίσταται κατά την άφιξή του σε μία χώρα εχθρική μεταχείριση.( Ο Καντ θέτει τις βάσεις για μία πολυπολιτισμική κοινωνία)
                 
      Θα ήθελα να ολοκληρώσω τη σύντομη αυτή εισήγηση με τον γνωστό ορισμό  τού Καντ για τον Διαφωτισμό:Διαφωτισμός είναι η έξοδος τού ανθρώπου από  την ανωριμότητά του για την οποία είναι ο ίδιος υπεύθυνος. Είμαστε υπεύθυνοι  για την πνευματική μας ανωριμότητα γιατί διστάζουμε , φοβόμαστε και δειλιάζουμε να χρησιμοποιήσουμε τη νόησή μας χωρίς την καθοδήγηση ενός άλλου.Sapere aude(Τόλμησε να χρησιμοποιείς τη νόησή σου)-Αυτό είναι το μότο τού Διαφωτισμού κατά τον Καντ.(από το δοκίμιό του :Τι είναι ο Διαφωτισμός-Was ist Aufklαerung)
               
επιμέλεια:Μπέγκου Ιωάννα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.