Σελίδες

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ-Σολζενίτσιν/ /Алекса́ндр Иса́евич Солжени́цын, 1918 - 2008


Το Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ-Архипелаг Гулаг

-Είναι ο τίτλος τού ιστορικού μυθιστορήματος που συνέγραψε ο Ρώσος συγγραφέας και νομπελίστας Αλεξάντρ Ισάγεβιτς Σολζενίτσιν,που βέβαια καμία σχέση δεν έχει με αρχιπέλαγος...

-η ονομασία αρχιπέλαγος δόθηκε μεταφορικά ως μορφή συμπλέγματος νήσων για τον μεγάλο αριθμό στρατοπέδων συγκέντρωσης αντιφρονούντων ,που δημιούργησε και διατήρησε για περισσότερο από 70 χρόνια το κομμουνιστικό καθεστώς του υπαρκτού σοσιαλισμού ,στην πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση. Το όνομα Γκουλάγκ αποτελεί το αρκτικόλεξο της Ρωσικής υπηρεσίας που επόπτευε το ρωσικό αυτό σύστημα φυλακών και στρατοπέδων εργασίας-την υπηρεσία επόπτευε η K.G.B. (Κα-Γκε-Μπε).
-Το μυθιστόρημα "Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ", ενώ γράφτηκε στη δεκαετία 1958 – 1968 , άρχισε να δημοσιεύεται το 1973 στο Παρίσι, με τη μέθοδο "σαμιζντάτ -samizdat project( μυστική ιδιόχειρη συγγραφή και έκδοση (διανομή), ή αποστολή προς έκδοση στο εξωτερικό). Αμέσως μετά την κυκλοφορία τού πρώτου τόμου, στις 2 Φεβρουαρίου του 1974, το ρωσικό καθεστώς συνέλαβε τον Σολζενίτσιν με την κατηγορία τής "εθνικής προδοσίας". Εξαιτίας τής κατακραυγής τού διεθνούς τύπου- την επόμενη μόλις ημέρα- ο Σολζενίτσιν απελάθηκε.

- η αγγλική απόδοση τού όλου έργου εκδόθηκε σε τρεις τόμους από το 1974 μέχρι το 1978.
-Ο Σολζενίτσιν μετά την απέλασή του εγκαταστάθηκε για κάποιο διάστημα στην Ελβετία και αργότερα μετέβη στις Η.Π.Α., όπου και εγκαταστάθηκε μόνιμα σε ένα κτήμα στο Βερμόντ. Το εμβληματικό αυτό μυθιστόρημα κυκλοφόρησε επίσημα και στη Ρωσία το 1989.                                                                                                        
-όταν αναζήτησα το βιβλίο στην Ελλάδα -εδώ και τέσσερα χρόνια- με ενημέρωσαν ότι είναι εξαντλημένο.                                                                                                                                                                                                            
                                                                     Πηγή:Wikipedia - επεξεργασία-Μπέγκου Ι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.