Σελίδες

Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Κράτος-Πόλεμος/Χέγκελ-Hegel


Ηegel-Έγελος: Κράτος-Πόλεμος

-Στο απόλυτο και αντικειμενικό ιδεαλιστικό σύμπαν τού Έγελου ,μία μυστικιστική  απόλυτη Ιδέα  υπήρχε πριν από τη φύση και τον άνθρωπο και αποτελεί τη βάση του κόσμου. Η απόλυτη  Ιδέα περιέχει αντιφάσεις, κινείται, αλλάζει, μεταβάλλεται στο αντίθετό της και στο τέλος  επιστρέφει στον εαυτό της.
-Κατά τον Χέγκελ η πορεία τού Πνεύματος διέρχεται  μέσα από την Ιδέα του Κράτους που πρέπει να πραγματώσει το δυναμικό του. Το Κράτος είναι η ενσάρκωση τού  Πνεύματος στον κόσμο. Ο Λόγος ,που κυβερνά τα πάντα, δεν επιδέχεται ηθική αξιολόγηση. Οι συγκρούσεις και ο πόλεμος οδηγούν στην εξέλιξη και αποτελούν φυσική κατάσταση. Με τον πόλεμο οι άνθρωποι  φτάνουν στα όρια της ύπαρξής τους.
-Ο πόλεμος έχει δύο θετικές πλευρές: α) είναι το κατ΄εξοχήν γεγονός που επιταχύνει την ιστορική εξέλιξη. Αποτελεί διαδικασία κάθαρσης και ανανέωσης των λαών. Με τη διαρκή ειρήνη η ανθρωπότητα θα εκφυλιζόταν στο τέλμα της στασιμότητας. β)Με τον πόλεμο λαοί και έθνη αποκτούν συνοχή, αυτοσυνειδησία και αυτεπίγνωση,  καθώς ενισχύεται η εθνική τους ταυτότητα. Ο πόλεμος αποτελεί Αναγκαιότητα. Αφορά το Είναι και όχι το Δέον. Αποτελεί διαλεκτική διαδικασία , κατά την οποία το ανήθικο οδηγεί στο ηθικό.
            Πρόκειται για μιλιταριστική προσέγγιση , που θεωρεί την ειρήνη ουτοπία  ή  ΄΄ λευκές σελίδες΄΄  στην ιστορία τής ανθρωπότητας.

                                                                                            επιμέλεια: Ι.Μπέγκου           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.